Kereső optimalizálás

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization = S.E.O.) a Google előre törésével egy idős. Az amerikai cégek már a kezdetek kezdetén ráeszméltek arra, hogy ha valamilyen módon a találati lista elejére kerülnek, akkor abból közvetlen profitjuk származik.

Természetesen erre a meglátásra alapul a szponzorált hirdetések azon sokasága, amelyeket a találati lista jobb oldalán (vagy felül) 'adwords' hirdetésekként láthatunk és amiből a Google ma milliárdokat érő cég lett.

Az adwords és az organikus találatok (a baloldali természetes találati lista) között a költségeken kívül viszont még van egy hatalmas különbség. Mégpedig az, hogy a bal oldali találatokat többszőr annyian nézik, mint a fizetős részt. Ezért persze érthető, hogy mindenki a baloldal tetejére törekszik.

Ezt a hullámot meglovagolva jött létre a SEO azaz a keresőoptimalizálás.

A Google nagyjából három havonta változtatja algoritmusait, így próbál minél relevánsabb sorrendet felállítani a honlapok között. A keresőoptimalizálás célja, hogy ezeket az algoritmusokat megismerve és a Google törekvéseit a maga oldalára fordítva, az adott honlapot a találati lista elejére emelje és minél tovább ott is tartsa.

A keresőoptimalizálásnak két fő vonala létezik. Az egyik az illegális módszereket bevető „black hat” fekete sapkás, a másik – a nehezebb út -, a „white hat” azaz fehér sapkás változat. Mi ez utóbbi csoportba tartozunk!

Az illegális optimalizálást a Google bünteti és nem ritkán megtörténik, hogy az oldalt kitiltják az adatbázisból. Ez akár 1 év hátrányt is jelenthet a próbálkozóknak. Ahhoz, hogy visszakapaszkodjanak az elért helyezésre vagy domain-t kell változtatniuk, vagy várnak, míg a Google „megkegyelmez” és visszaregisztrálja őket a keresőbe.

Mint minden ágazatban, itt is sok a félig, vagy alig felkészült cég, vagy vállalkozó. Ha elszánta magát és úgy dönt, hogy rábízza valakire honlapja optimalizálását, kérjük alaposan járja körül a témát, nehogy több kárt csináljanak Önnek, mint hasznot!

Ha minket választ, legális módszerekkel ott lehet az Ön cége is az első tíz, sőt, akár az első öt Google találat között. Így garantáltan nem dob ki egy fillért sem az ablakon, és elindíthatja vállalkozását egy olyan pályán amit korábban elképzelni sem tudott volna.

A keresőoptimalizálás folyamata:

A keresőoptimalizálás mindenek előtt a megfelelő, a weblapra legrelevánsabb kulcsszavak összeválogatásával kezdődik. Igaz, hogy nem tűnik komplikált feladatnak, mégis az egész folyamatban ez az egyik legmeghatározóbb művelet, mivel a jól optimalizált honlapot döntően ezekre a kulcsszavakra fogják megtalálni a látogatók.
A keresőoptimalizálás része a weboldal alapos elemzése. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hazai site-ok keresőoptimalizálás szempontjából elég silány minőségűek, ezért megbízásaink nagy részét az oldal átalakításával kezdjük. Ez az átalakítás általában nem érinti az oldalstruktúrát, sem a külső megjelenést, bár előfordul az is, hogy a tartalom és az oldalszerkezet is „renoválásra” szorul.

Nagyon fontos megérteni annak a jelentőségét, hogy a tisztességes és gyors keresőoptimalizáláshoz megfelelő szintű hozzáférés szükséges. E nélkül nem lehet minőségi munkát végezni, ezért olyan projektet, ahol ezt nem biztosítják számunkra, nem áll módunkban elvállalni.

A tartalmi módosításra visszatérve: Rengetegen csodálkoznak azon, hogy az amúgy keresőbarát, a keresőoptimalizálás kritériumainak abszolút megfelelő weblapjuk miért nem jut egy tapodtat sem előrébb a találati listán. Vannak olyanok is bőven, akik azt nehezményezik, hogy hiába vannak az első ötben és nőtt meg a látogatottságuk, a forgalmuk csak nem gyarapszik. Pedig a megoldás nagyon egyszerű. A TARTALOM olykor teljes hiánya. A Google ugyanis hatalmas jelentőséget ad a releváns, informatív, bőséges és egyedi tartalomnak. E nélkül már nem rúghatunk labdába, nem beszélve arról, hogy minőségi szöveges tartalom híján ne is várjuk senkitől, hogy nálunk költse el a pénzét. A vevők mindig, azaz mindig azt a weboldalt választják, ahol a jó áron kívül a legtöbb, és legrelevánsabb információt kapják.

Miután ezen túl vagyunk, jöhet a kulcsszavakat erősítő és az oldal értékét a Google szempontjából nagyban befolyásoló linképítés. Seo körökben ez az egyik legtöbbet vitatott téma. A téma szakértői szerint ugyanis, ha valaki ezt nem kellő odafigyeléssel, rálátással teszi, akkor többet árthat, mint használ.